Inclusiever onderwijs gaat over leerlingen met en zonder een extra ondersteuniningsbehoefte. Het streven is een onderwijssysteem waar alle kinderen zoveel mogelijk samen naar dezelfde school gaan. Dus ook kinderen met een lichamelijke of verstandelijke beperking en ontwikkelingsachterstanden of kinderen met gedrags- en emotionele problemen en/of specifieke leermoeilijkheden.
Het onderwijs is een weerspiegeling van de maatschappij, of zou dat moeten zijn. Het is een plek waar kinderen met verschillende kwaliteiten, achtergronden en behoeften elkaar tegenkomen en ontmoeten. In de praktijk vallen sommige doelgroepen buiten de boot. De beweging naar inclusiever onderwijs moet zorgen voor ‘thuisnabij’ en gezamenlijk onderwijs.
Sinds de komst van de Wet passend onderwijs in 2014 wordt in het onderwijs verplicht gewerkt aan passend onderwijs; alle leerlingen moeten een plek krijgen op een school die past bij hun kwaliteiten en mogelijkheden. Een kind gaat naar een gewone school als dat kan en naar het speciaal onderwijs als er intensievere begeleiding nodig is.
Het kabinet verwacht van de scholen dat ze daar stapsgewijs naar toewerken richting 2035.
Passend onderwijs: perspectief voor ieder kind
Alle kinderen verdienen een plek op school die past bij hun kwaliteiten en mogelijkheden. Passend onderwijs zorgt ervoor dat kinderen in staat gesteld worden om zich zo goed mogelijk te ontwikkelen en te leren. Scholen bieden daarom extra begeleiding aan kinderen die dat nodig hebben. Passend onderwijs staat of valt met goede samenwerking tussen kinderen, hun ouders en de school. Samen met ons Samenwerkingsverband Twente Oost PO zorgen we voor perspectief voor ieder kind.
Maak je je zorgen om jouw kind?
Heeft jouw kind extra ondersteuning nodig? Of zit jouw kind niet lekker in zijn vel? Het is van belang om dit te bespreken met de leerkracht. Zo zorgen we ervoor dat jouw kind de ondersteuning krijgt, die zo goed mogelijk past. Als er extra ondersteuning nodig is, krijg je soms te maken met meerdere regelingen. Dit kan veel vragen oproepen. Binnen ons Samenwerkingsverband kun je daarom terecht bij het Oudersteunpunt. Op deze pagina vind je het antwoord op veel vragen. Heb je na het lezen nog vragen en wil je contact met het Samenwerkingsverband? Vul dan het contactformulier in. Of ben je benieuwd naar ervaringen van andere ouders en kinderen? Bekijk dan eens deze pagina met ervaringsverhalen.